13 september 2009

Den ettåriga bröllopsdagen

Och således hemresedag. En liten summering:

Detta åt vi till lunch dag 1. Så här fick man ofta maten lärde vi oss. Dvs. utan potatis. Kolhydraterna drack man i stället :o) P9110164

Pragborgen historia sträcker sig tillbaka till 1000-talet. Borgen utökades genom tiderna och sägs idag vara Europas största slott (lika stor som 7 fotbollsplaner!) Vi han inte se allt men vi strosade runt en stund.

Pragborgen är i dag också sätet för den Tjeckiska republikens president och presidentens kansli. Presidentens flagga lär ska hissas för att visa att presidenten är i tjänst. Det glömde vi kolla.

P9120190

Mest minnesvärda: Den judiska kyrkogården. Under 300 år var denna märkliga plats den enda kyrkogården som var tillåten för judar. Den grundades 1478 och trots att den byggts ut något är den inte mycket större nu än under medeltiden.P g a bristen på utrymme har man tvingats begrava människor ovanpå varandra, i upp till 12 lager (!!!!) Man ser över 12 000 gravstenar inträngda på det lilla utrymmet, men uppskattningsvis ligger 100 000 människor begravda här. Alla stenar stod huller om buller. Tyvärr var den stängt på lördagar så vi fick titta och ta foto genom grindar. P9120201                     Jag på Karlsbron sent på lördagskvällen.P9110184 Hemma i bra tid i dag (flög 12.55 från Prag)

Jag har när tillfälle givits sista dagarna läst Da Vinci koden (jag vet att det är några år efter alla andra). Satan så bra. Läste ut den i bilen hem från Skavsta. Hemma har vi ätit middag (kalvfilé och ett Amaronevin) och tittat på filmen Da Vinci koden. Nu skall jag duscha och sova och lada inför ytterligare en arbetsvecka.

Hejhopp!

Inga kommentarer: