07 oktober 2013

Familjen Svan


Jag vet inte om någon missat mina lunchpromenaden runt sjön Trekantan? Där har en fin svanfamilj simmat runt förgyllt omgivningen. I förra veckan stod följande att läsa i DN:

En ensam svan simmar i sjön Trekanten. Tidigare i sommar var där en hel familj, en hona, en hane och fyra små ungar. Men alla utom en fågel har dött.

–I år har alla ungar och en vuxen fågel dött. Tyvärr har det varit så de senaste åren. Ungarna försvinner innan det är dags för dem att flyga, säger Haider Al-taihi, ordförande i fiskeklubben Trekanten. 

För en vecka sedan dog den sista kvarvarande ungen.

– Den hade sett lite hängig ut ett tag, säger Henrik Ersson, tillsynsman för fiskeklubben Tellus, som också håller till vid sjön.

Att svanarna dör i Trekanten har varit ett problem i flera år.

– Sedan jag började som tillsynsman för tre år sedan har inte en enda unge överlevt sommaren, säger Henrik Ersson.

Som tillsynsman kontrollerar Henrik Ersson bland annat fiskekort och ser till att folk sköter sig vid sjön. Han håller också ett vakande öga över svanarna.

– Problemet är att människor slänger så mycket skräp. Svanarna äter allt de kommer åt, säger Henrik Ersson.

De döda svanarna har skickats till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala för analys. Obduktionerna av svanungarna har gett olika svar. Tidigare år hade någon av ungarna ätit cigarettfimpar, en annan ett sugrör, och ytterligare en annan hade skumgummi från en madrass i magen.

Hittills i år har en svanunge obducerats. När den kom in i juli hade tre ungar i samma kull redan dött. Den obducerade svanungen hade iglar i näshålan som täppt till så att den inte kunde andas.

– Små dunungar är ganska så känsliga och kan faktiskt dö av allt möjligt, säger Caroline Bröjer, biträdande statveterinär vid SVA.

Sopor i sjön är naturligtvis inte bra. Men att alla ungar dör varje år är anmärkningsvärt.

– När det är ett återkommande problem att fåglarna dör vid sjön känns det som om det skulle kunna vara annat också, säger Caroline Bröjer.

Det skulle kunna vara så att svanarna fått i sig en bakterie som bildar ett gift när den får växa till sig, bland annat i stillastående vatten.

– Det är inget vi har hittat hos någon av fåglarna. Men det är också så att det är svårt att påvisa toxinet, säger Caroline Bröjer.

Den sista ungen har ännu inte kommit in till SVA.

– Eftersom den överlevt längre än de andra ungarna, ska det bli intressant att se vad den dog av, säger Caroline Bröjer.


Så himla sorgligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men Gud så sorgligt. Stackars svanar!

Lill-Åsa

Anonym sa...

Ja jag läste också den artikeln :( Så himla onödigt :(
Gun